HSP: wat kan je ermee?

By 3 maart 2016Inspiratie

Hsp… Ik hoor die term vaak en ik kom het regelmatig tegen; sterker nog, ik hoef maar in de spiegel te kijken. Hsp staat voor Hoog sensitief persoon.

Emoties van anderenMaar hoe weet je of je een hsp-er bent? Er zijn tests te vinden op het internet om te achterhalen of je een hsp-er bent. Ik ben van mening dat we allemaal gevoelige mensen zijn, uiteraard is de een sterker of zich daar meer van bewust dan de ander. Hoog sensitief houdt in het kort in dat je emoties van anderen oppikt. Je snel bent overprikkeld en moe wanneer je in contact bent geweest met anderen.

Verantwoordelijk

Een andere eigenschap van een hsp’er is dat je je verantwoordelijk voelt voor de gevoelens van anderen. Want, omdat je de emotie van de ander snel oppikt, wil je er ook vaak voor zorgen dat de ander zich prettiger, veiliger, geliefder voelt. Maar daarin schuilt het grote gevaar dat je jezelf wegcijfert en dat je alleen nog maar met anderen bezighoudt. Als hsp-er reageer je op je omgeving en je omgeving reageert op jou. En vaak loop je tegen muren aan. Je voelt je niet gehoord, omdat je het wel probeert uit te leggen maar niet wordt begrepen.

Energiemanagement

Wat kan je daaraan doen? Moet je dan maar alles en iedereen uit de weg gaan? Nee! Voor een hsp’er is het belangrijk om aan energiemanagement toe doen. Dat is niks anders dan bewust te zijn van je eigen energie en de energie van de ander. Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord van de term: aarden. Dat betekent dat je met beide benen op de grond mag staan. Door bijvoorbeeld regelmatig op blote voeten te lopen, of aardende edelstenen bij je te dragen, zoals bijvoorbeeld: agaat, carneool, jaspis, rookkwarts, tijgeroog of andere bruin-rode edelstenen. Maar ook energetisch door ervaringen te zien voor wat ze zijn. Door in het hier en nu te zijn en geen excuses te maken als deze niet nodig zijn.

Cirkel van energie

Wat ook helpt is het trekken van een cirkel van energie om je heen. De cirkel is jouw heilige ruimte en alleen jij bepaalt wie deze ruimte mag betreden. Neem een moment in stilte, zet je voeten stevig op de grond op heupbreedte en zorg dat je knieën licht gebogen zijn. Sluit je ogen en breng je ademhaling naar je buik. Schudt voorzichtig je lichaam los met je armen losjes langs je lichaam. Breng daarna je aandacht naar je voeten en klem ze als klauwen in de grond. Span je lichaam aan, vanuit je voeten omhoog en wanneer je bij je hoofd bent aangekomen, laat je alle spanning los met een diepe uitademing. Breng je handen naar je buik en daarna naar je hart. Visualeer nu een cirkel van wit licht en trek deze met je handen om je heen, boven je, onder je, links en rechts van je. En wanneer je daarmee klaar bent, open je voorzichtig je ogen. Stamp nog even goed met je voeten op de grond en geaard ben je.

Hooggevoeligheid als kracht

Als hsp-er heeft het geen zin om je omgeving te overtuigen over hoe jij het ziet. Belangrijk is dat je je hooggevoeligheid als kracht inzet. Je kwetsbare kant als motor die jou laat draaien. Jouw innerlijk kompas is zo scherp, dat het de weg wijst. Vertrouw je zielenroerselen toe aan papier en neem alleen mensen in vertrouwen waaraan je je kunt blootgeven. Ze hoeven het niet altijd met je eens te zijn. Belangrijk is een gelijkwaardige en vooral respectvolle uitwisseling, zonder oordeel, waardoor je jezelf kunt zijn en gevoed wordt met positieve energie. Ga op zoek naar gelijkgestemden. Juist, omdat er meer over gedeeld wordt bijvoorbeeld via social media, zul je sneller aansluiting vinden.

Hsp kun je als een hindernis ervaren, maar je kunt je sensitiviteit dus ook tot je unieke kracht omzetten!

Dit blog heb ik geschreven voor Shine!

Leave a Reply